Ruskohaikara Ardea purpurea Purple Heron kauempaa määritysongelma? ID problem?Kaakkois-Suomessa nähtiin lähiaikoina ruskohaikara-kandi, joka sittemmin on nähtynä osoittautunut poikkeavan väriseksi harmaahaikaraksi. Perinteisesti ruskohaikara on pään ja kaulan alueelta ruskean sävyinen, kaulan sivun juovat ovat ad-linnulla selvät. Tyypillisesti lennossa kaulaan muodostuu terävä "köli", kun taas harmaahaikaralla kaulan muoto on pyöreämpi. Myös varpaat ovat pitkät ja usein takavarvas on "koholla" lennossa. Kävin kirjallisuudesta lävitse ja katselin kuvista sopivia kaukotuntomerkkejä, joista voisi olla esim. lennossa apua. Siipien osalta seuraavista tuntomerkeistä voisi olla hyötyä kauempaakin, ikä toki vaikuttaa tietyllä tavalla väreihin purpurealla: -siiven yläpeitinhöyhenissä selkeä kontrasti vaaleiden peitinhöyhenten (harmaa sävy ilman ruosteenruskeaa) ja tummien siipisulkien välillä sopii harmaahaikaraan eli purpurealla on tasaisemman tumma siiven yläpinta vanhoilla linnuilla. 1-2kv:lla (purpurea) taas sitten PH reunukset ovat selvästi ruosteenruskeat, 2kv:t vaihtelevat juv-tyyppisestä ad-tyyppiseen (tasaisen tumma siipi).
-siiven alapeitinhöyhenissä purpurealla on aina ruskeaa sävyä, juveilla kellertävän ruskeaa ja ad-linnuilla syvemmän ruskeaa.
Ohessa 2kv purpurea Hongkongista huhtikuulta: Vaikka siiven peitinhöyhenet ovat vaaleammat, ovat ne selkeästi ruosteenruskeat ja kontrasti ei ole tälläkään silti niin selvä kuin harmaahaikaralla.
Ikä mm iphien reunuksista, tummista pyrstösulista (lähempää myös sulat terävämpikärkiset kuin vanhalla) ja teräväkärkisistä siipisulista. Kaulan
voimakas kulma näkyy hyvin takaa. Otsan tumma on hailakka. Vm tuntomerkki tosin vaihtelee, kts jälkimm. linkki.
Ruskohaikaran siipien asento lennossa on kirjallisuudessa vähemmän alaspäin kaartunut kuin harmaahaikaralla. Lennossa purpurean ruumis nousee ylös ja alas siipien lyönnin mukana, kun taas harmaahaikaralla ei niin selkeästi.
Eli huomiota maastossa kannattaa kiinnittää siis kaikkiin (apu)tuntomerkkeihin, eikä vain kaukaa väreilyssä miltä tahansa vaikuttaviin muotoseikkoihin.
Oheisessa linkissä on mukavia lähikuvia purpureasta sekä myös siipikuvia, joista nuo siipien väritykset hyvin esille eri ikäisillä linnuilla. Myös ikä-ja sukupuolimääritykseen liittyviä kuvia laajemmin.
Kirjallisuus: Duivendijk N: Advanced Bird ID Guide. The Western Palearctic New Holland, 2011. |
Larus schistisagus Ohotanlokki Slaty-backed Gull second winter