Immature Valkopäämerikotkan (Haliaeetus leucocephalus) ja merikotkan (Haliaeetus albicilla) erottamisesta. ID of immature White-tailed and Bald Eagles.

Sain jokin aika sitten nähtäväksi merikotkakuvia Pohjois-Amerikasta, joista oli käyty laajaa keskustelua lajin suhteen.Tässä parin kuvan avulla keskeisiä kirjallisuuden kuvaamia eroja immature-lintujen erottamiseksi.Noin 3kv:sta eteenpäin linnut tulevat tasavärisemmiksi ja tässä siis tuntomerkit sopivat ikäluokkiin 1-3kv. Pohjois-Amerikassa meikäläistä merikotkaa on tavattu mm Alaskassa ja itärannikolla.

halalb_2cy_porvoo_171113_2_1_of_1.jpg

Kuva 1. Merikotka Haliaeetus albicilla White-tailed Eagle 2cy. Porvoo Finland November 2013. Leveät siivet (7 harittajaa) ja vahvasti ulostyöntyvä pää, lyhyempi ja kiilamaisempi pyrstö. Vähemmän valkeaa siiven alapeitinhöyhenissä.

baea_cape_09_2009_imm.jpg

Kuva 2. Valkopäämerikotka Haliaeetus leucocephalus Bald Eagle 2y, Cape May, USA September 2009. Kapeammat siivet, pidempi ja vähemmän kiilamainen pyrstö kuin merikotkalla. Edelleen laajalti vaaleat siiven alapeitinhöyhenet, jotka tummuvat seuraavissa puvuissa. Vaaleaa on tässä kuvassa runsaasti esimerkiksi pienissä peitinhöyhenissä, kts yllä merikotka, jolla tasaisemman ruskea piph-kenttä.

1) Rakenne. Merikotkalla on valkopäämerikotkaa leveämmät siivet, lyhyempi ja kiilamaisempi pyrstö. Harittajien määrässä on ei-sulkivalla linnulla eroa eli merikotkalla kuvataan olevan seitsemän harittajaa (Duivendijkin mukaan 6-7) ja valkopäämerikotkalla kuusi. Lisäksi pää kuvataan merikotkalla enemmän ulos työntyväksi.

2) Pukutuntomerkit. Immatureilla (nuoret ja amerikkalaisissa systeemeissä Basic I ja II-siis toinen ja kolmas puku) valkopäämerikotkilla on enemmän valkeaa kainalo-ja peitinhöyhenissä siiven alapuolella. Lisäksi pyrstösulissa on neliömäisen muotoiset tummat kärjet (merikotkalla kolmiomaiset). 3kv:sta eteenpäin alapuoli tummenee tasaisemmaksi. Lisäksi valkopäämerikotkilla on vaihteleva määrä vaalean harmaata kyynärsulissa ja sisemmissä käsisulissa (alemmassa kuvassa nähtävillä).

Kirjallisuus/Litterature:

Duivendijk N: Advanced Bird ID Guide. The Western Palearctic. NewHolland, 2011.

Wheeler B K, Clark W S: A Photographic Guide to North American Raptors. Princeton University Press, 2003.