Lappeenrannan mustapäätaskun sulkimisen eteneminen, uusia kuvia 3.8.2011

 

Lappeenrannan maurus-koiraan sulkimisesta on pakko kirjoittaa sananen, koska vuonna 2009 miettiin Konnunsuolla olleen maurus-koiraan sulkimisnopeutta. Löysin koiraan 8.8.2009 räjähtäneessä sulkasadossa ja ilm samainen koiras löytyi 25.8. uudelleen siistissä ja tuoreessa puvussa. Kirjallisuudessa ei paljoa mainita sulkimisnopeudesta, mutta Urquhartin Stonechats-kirjassa mainitaan läntisen alalajin täydellisen sulkasadon kestävän noin 50 päivää. Maurukset aloittavat kirjan mukaan sulkasadon aiemmin ja sulkiminen tapahtuu kesäkuun lopusta-heinäkuun puolestavälistä aina elokuun puoleenväliin ja syyskuun alkuun.

saxmaulap11071103.jpg

 Lappeenrannan maurus-koiras 11.7.2011. Jäljellä 1 vanhemman polven pyrstösulka ja kasvamassa uusi. Uuden sulan mustan kuvion kärki on tylppä-- siis tyypillinen ad-tyyppinen sulka. Sisin tertiaali on kasvussa.

smaulaphei160711b_edited-1.jpg

Sama koiras 16.7.2011. Sisin tertiaali on kasvanut selvästi. Vanha pyrstösulka on tippunut ja uusi on kasvanut vajaassa viikossa aika reippaasti.

Lopputuloksena parin vuoden takaiseen pohdintaan :maurus sulkii kolmessa viikossa huomattavan paljon ja vuoden 2009 yksilö olisi siis lopetellut sulkasatonsa elokuun loppuun mennessä.

saxmaulap030811male.jpg

Uusin tilanne 3.8.2011. Toiseksi uloin tertiaali on vahvasti kasvanut, samoin siipisulat. Etuselän höyhenet ja hartiahöyhenet ovat tuoreet, samoin yläperän tuoreet höyhenet ovat kauniin oranssinrusehtavat. Pyrstösulkia on kasvanut lisää. Muodonmuutos on merkittävä 3.5 viikon aikana.

Siberian Stonechat ssp maurus stays in field nearby Lappeenranta. This male moults strongly and here are three photographs of different stages during 3.5 weeks. Some suspected that male is 2cy because of strongly abraded wing feathers. But see Svensson. Also adult males may have very worn plumage in summer. I would be very careful of ageing this individual. See also my earlier comments.

 

---------------------------------------------------

16.7.2011 havikset jatkuvat:

Varsin rarisen oloinen päivä oli aika lailla taas ilman rareja. Askolan kahlaajameno oli olematonta. Pikkukuovi oli paras päivän kahlaajahavis. Ei yhtään Calidrista. Kukkuroinmäen jätekeskuksen päällä pyöri kaksi haarahaukkaa, ohessa kuva toisesta. Lintu oli alta aika punaruskea.

mmiglap160711_1a.jpg