Kongressiretkeilyä Milanossa 17.-21.6.11

Italian koulutusmatkan kiireellisessä aikataulussa tein pieniä iltapainotteisia keikkoja Milanon pieniin puistoihin sekä yhden pidemmän junamatkan Como-järvelle.

Italia vaikuttaa kirjallisuuden mukaan mielenkiintoiselta lintumaalta ja mukana oli oppaana Ruggierin ja Festarin A Birdwatchers´s Guide to Italy.

Liikkuminen kaupungissa on erittäin näppärää metrolla. Joskin isojen varusteiden koko alkaisi kyllä rajoittaa iloa. Milanon keskusta on aika karua, sillä isoja puistoja on todellä vähän. Kaupungin laitamilla kartasta voi löytää muutamia viheralueita.

Como-järvi on selkeä turistikohde ja sinne pääsee junalla keskusasemalta noin tunnissa. Ehdottoman mukava havis oli.. ehkä maailmanelis (mm uusimmassa Collinsin oppaassa oma lajinsa) oli Comolla italianvarpunen (Passer italiae)... virallista suomalaista nimeä ei liene ole.. mutta siitä voitaneen käyttää jm pensasvarpusen nimeä. Itse nimitän sitä tässä italianvarpuseksi. Lintuja oli monessa paikkaa Como-järven rannan tuntumassa, mm museon räystäillä. Collinsin mukaan kyseessä on siis oma lajinsa tai pensasvarpusen alalaji.pasitamale2comoita190611_002_.jpg

 

 Koiras italianvarpunen Como-järvellä. Äänet ovat tavallisen varpusen kanssa samanlaisia kirjallisuuden mukaan. Huomaa punaruskea päälaki ja valkeat kophit. Rinnasta puuttuvat koiras pensasvarpusen runsaat mustat kuvioinnit. Aiemmin näitä Italian lintuja pidettiin risteyminä (varpunen x pensasvarpunen).

comoital190611landscape.jpg

Maisema Como-järveltä.

tadferitacomoad190611002.jpg

 Comolla rannan tuntumassa oli kaksi ruostesorsaa, toisella ainakin rengas jalassa. Statusta hieman hämmensi seuraava kuva:

tadferitacomojuv190611002.jpg

Ruostesorsaparilla oli neljä poikasta järven rannassa. Italian oppaan mukaan ruostesorsia tavataan ainakin säännöllisesti muuttoaikana.

Puistomaisessa biotoopissa näin mm käpytikkoja, jotka em kirjan mukaan luetaan alalajiksi italiae, kuten myös näkemäni juv. pyrstötiaiset (europaea). Yleisiä laululintuja olivat mm peippo, mustarastas ja mustapääkerttu. Lisäksi aika urbaanissa ympäristössä näki keltahemppoja:

serser_itamale200611002.jpg

Keltahemppo Milanon keskustan tuntumassa parkkipaikalla.

TULOSSA JATKOA