Ylämaan kiljukotkat uusimmat kuvat kahdesta eri linnusta 13.8.2011-LOPUSSA UUSIMMAT KOMMENTIT- Olin tänään Väkevänjärvellä, jossa näimme ainakin kaksi eri yksilöä kiljukotkia, lisäksi porukka näki clarinan kaukana, josta on vaikea sanoa onko eri linnusta kyse kuin näistä kahdesta. Ylämaalla tuntuisi pyörivän ainakin nämä kaksi lintua "vakiona" LINTU 1. Ad-tyyppinen, mahd vaaleahko iris.
Lintu on helppo tunnistaa toisen siiven katkenneiden osien perusteella: linnusta katsoen vasemmassa siivessä 3. uloimmasta ja 6. uloimmasta käsisulasta on pala pois. LINTU 2. KIRJAVA TAPAUS, ALAPERÄ JA NS HOUSUT VAALEAT Tämä on hankalampi tapaus. Vaalea alaperä vie ajatukset subad-lintuun. Putkella tänään puussa istuen ja lennossa hyvässä valossa ei erottunut isoissa petinhöyhenissä valkeita kärkiä, mutta sulat olivat kärjistä kuluneet. Ikää pitäisi arvioida siten, onko se sulkinut uloimmat juv-käsisulat pois ja edustaako se ns vanhempaa subad/nuorta ad-tyyppistä lintua. Tälläkin linnulla on vaalean oloinen iris joidenkin havainnoijien mukaan , mutta tiukkaa läheltä otettua istumakuvaa ei ole. Linnusta on julkaistu kuva Tarsigerissa. Siipisulissa erottuu tässä tummemmassakin kuvissa juovitusta, joka ulottuu aika pitkälle sulkien kärkeen. Näissä molemmissa linnuissa on risteymäalkuperän mahdollisuus? Kuvat laitamme petolintuasiantuntijalle. Mm yläpuolen käsisiiven ruotijuovat ja clangan-muoto viittaavat kaukaa kiljukotkaan lajina.
Linnusta katsoen vasemmassa siivessä ei ole revenneitä käsisulkia, joten sen, alaperän ja kirjavuuden vuoksi yksilö on helpohko erottaa. Sen sijaan sis kyynärsulkia/tertiaaleja puuttuu UUSIMMAT KOMMENTIT: Petolintukonsultaation jälkeen molemmissa siis epätyypillisiä piirteitä ad-clangaan ja siis jonkin sortin risteymäalkuperä tn olemassa. Jälkimmäisen ikä mahdollisesti 4-5 vuotta vanha eli 5-6 kv. Risteymään viittaa aina vaaleahko iris, mutta myös kummallisuutta siipien muodoissa sekä alapuolen ns valkeissa puolikuissa. Suuresti kropatussa kuvassa näkyy iriksen väriä myötävalossa.
Pohdintaa: tällaiset linnut ovat melkoinen haaste esimerkiksi ARK:lle. Osa näistä tuntomerkeistä ei ole havaittavissa helposti maastossa ja Ylämaan kaltaista "laboratoriota" ei ole kovin monessa paikkaa. Ainakin risteymämahdollisuus lienee aina olemassa huonosti nähdyissä/kuvatuissa linnuissa. Ja hyviä kuvia näistä lajeista kannattaa aina ottaa! Kuvat: J.Pirhonen |
Larus schistisagus Ohotanlokki Slaty-backed Gull second winter