Mielenkiintoinen 2kv kalalokki 9.3.2014 -onko tämä alalajia heinei?

HUOMIOI UUSIN GIBBINSIN JA ADRIAENSIN ARTIKKELI (db 2016). Kyseessä siis tumma 2kv alalajin canus yksilö. Tämän artikkelin valossa pää, alapuoli, kuviointi sekä pyrstö ja yläperä eivät ole heinei-tyyppisiä!

Alkuperäiset ajatukset v 2014:

Kuvasin kalalokkeja Hangossa viikonloppuna ja noin 100 yksilön parvesta nousi kuvattavaksi eri ikäisiä lintuja. Myöhemmin katsoessani kuvia, huomioni kiinnittyi tähän 1. talven kalalokkiin. Pyrstö on epätyypillinen verrattuna keskimääräiseen alalajin canus yksilöihin. 

On ajateltu, että itäinen alalaji heinei esiintyy ehkä Suomessa. Pyydystettyjä  lintuja on rengastettu mm Tanskassa. Lajimääritys on varmistettu mittaamalla siipi eli canuksen siipi on alle 390 mm ja heinein yli 390 mm. Toistaiseksi lintuja ei ole Euroopassa määritetty varmuudella ilman mittoja, sen sijaan itäisin alalaji ssp kamtchachensis eroaa selvemmin alajista canus. Teen aiheesta juttua, koska Koreassa otin runsaasti alalajista kuvia. Alajin vaihteluja ja ns risteymäalueita tunnetaan huonosti.

Heinei on rakenteeltaan alalajia canus suurempi eli isompi, pidempinokkainen ja korkeajalkaisempi. Ad-linnut ovat keskimäärin hieman canusta tummempia. Lisäksi ad-linnuilla on enemmän mustaa siivenkärjessä P10-8 ja lisäksi P5 musta juova sisä-ja ulkohöydyssä ja P4 myös mustaa.

Ensimmäisen talven linnut ovat vaikeita. Duivendijkin (Advanced Bird ID Guide) mukaan ne linnut, joilla on itäisintä alalajia kamtchachensis muistuttava pyrstö lienee heinein ominaisuus. Usein heinei on enemmän talvella juv-puvussa kuin canukset. Varsin perinteinen yhdistelmä on epäillä heineitä, jos 1.talven lintu on etuselästä tummempi, kooltaan suurempi, korkeampijalkainen ja pidempinokkainen. Siipi nyös näyttää pitkältä ja P5 näkyy tertiaalin alta. KMO (Malling Olsen, lokkiopas) kuvaa siiven alapinnat vaaleiksi, joskin osallla voi peitinhöyhenten kärjet laajemmin tummat. Isot peitinhöyhenet ovat tummemmat tummentuen erityisesti ulospäin. Lisäksi pienet ja keskimmäiset peitinhöyhenet ovat keskimäärin tummemmat.

larcanhei_090314_hanko_1_1_of_1.jpg

KUVA 1. Kalalokki Larus canus 2kv Hanko. Juv-sulkien muodostama kuviointi on laajaa mm pää, rinta ja vatsapuoli. Siiven etureunat tummat (eräs alalajiin heinei yhdistetty tuntomerkki). Hanko Finland 9.3.2014.

larcanhei_090314_hanko_2_1_of_1.jpg

KUVA 2. Kalalokki Larus canus 2kv Hanko.Siiven alapeitinhöyhenissä on laajat tummat kärjet, vatsapuoli on kuvioitu. Alapuolelta (rinta ja vatsa) kuvioituja kalalokkeja löytyy tähän aikaa helposti. Tällä yksilöllä on kuitenkin lisäksi kuvioidut pyrstön alapeitinhöyhenet . Nokka on keskimääräistä canusta pidempi, joskaan suoraa vertailua ei ole. Siiven alapinnat ovat keskimääräistä Suomessa tavattavaa canusta tummemman näköiset.

larcanhei_090314_hanko_3_1_of_1.jpg

KUVA 3. Kalalokki Larus canus 2kv Hanko. Lintu on päältä tumma, mm isot peitinhöyhenet eivät kontrastoidu muuhun siipeen, selkä on tummemman harmaa ja etuselässä on hartiahöyhenten lisäksi juv-sulkia. Yläperässä on keskimäärin enemmän kuviointia kuin canuksella. Monilla 1. talven canuksilla Suomessa on lähes kuvioton yläperä. Pyrstössä on melko leveä musta kärki ja reuna yläperän puolella ei ole tarkkarajainen. Mustasta pyrstöstä lähtee ns bajonetteja kohti sulkien tyveä. Uloimmassa pyrstösulassa on mustaa raidoitusta. Pyrstö sopii heineihin mm bajonettien, mustan leveyden ja uloimman pyrstösulan perusteella kirjallisuuden mukaan.

Kts Tanskassa rengastetusta heineistä kuvia. Huomaa yhtäläisyys pyrstön kuvioinnissa. KMO ei kuvaa eroa kuitenkaan heinein ja canuksen pyrstön välillä nuorilla linnuilla. Huomaa kuitenkin edellä Duivendijkin kommentti.

http://gulldk.blogspot.fi/2013/02/russian-common-gull-larus-canus-heinei.html

Toistaiseksi siis ilman mittoja heinein määrittäminen pesimäalueen ulkopuolella on ollut spekulointia.

English summary:

In March 2014 I photographed this Common Gull (Larus canus) in Hanko Finland. Mostly ssp canus is typical in Finland, but we recognize that ssp heinei is also potential in Finland. Until today, the best character to identify ssp heinei is to catch and measure individual (wing length in ssp heinei is over 390 mm). We don´t know which is variation of normal ssp canus and also outlook of hybrids and intermediates of these subspecies.

This individual is darker than avarage ssp canus, also more patterned in tail and underwing coverts. Also more juvenile feathers retained. May be ssp heinei?

NEW COMMENT JANUARY 2016: See Article by Gibbins and Adriaens in DB. This individual is dark ssp canus, darker than average.