Iberiantiltaltti sekalaulaja Pyreneiltä ja joitakin kuvia tiltalteista huhtikuu 2016 Some photos of Chiffchaffs from Pyrenees (Navarra Spain April 2016) and song of mixed singer

Linturetki suuntautui Pyreneille Espanjan pohjoisosiin Navarraan huhtikuussa 2016. Tiltaltteja oli vasta saapumassa alueelle. Matkan aikana sain kuvattua pari maastossa tunnistettua ei-laulavaa iberiantiltalttia (kutsuääni kuultavissa) ja joitakin tiltaltteja (alalajia collybita). My birding trip was in April 2016 to Navarra Spain. There I photographed some Iberian Chiffchaffs (Phylloscopus ibericus) and Chiffchaffs (Phylloscopus collybita ssp collybita). Also I recorded one suspected mixed singer linked also to Xeno-Canto.

phycolcol_call_spain_04_16_2_1_of_1.jpg

Kuva 1 Photo 1 Common Chiffchaff ssp collybita Navarra Spain April 2016

phycolcol_esp_04_16_by_call_1_of_1.jpg

Kuva 1b Photo 1b Common Chiffchaff ssp collybita Navarra Spain April 2016. Alalaji collybita eroaa alalajista abietinus seuraavasti. Yläpuolen väritys on collybitalla tasaisemman ruskea ja hentoa vihreää sävyä on yläperässä ja pyrstön yläpeitinhöyhenissä. Abietinuksella yläpuoli on harmaampi ja vaaleampi, lisäksi siinä on hento vihertävä sävy. Alapuoli on tummempi kuin abietinuksella ja kupeet ovat kellanruskeat (samoin rinta), kun taas abietinuksella keltainen sävy kupeilla on heikko. Collybitan silmäkulmanjuova on lyhyempi ja usein häviää silmän takana. Lisäksi abietinuksella on hieman vihertävämmät reunukset siipisulissa ja pyrstösulissa. Abietinuksen siipi on hieman pidempi kuin collybitalla, mikä johtuu hieman pidemmästä käsisulkien projektiosta

phyibe_call_spain_04_16_7_1_of_1.jpg

Kuva 2. Photo 2 Iberian Chiffchaff Phylloscopus ibericus Navarra Spain April 2016. Iberiantiltaltti eroaa tiltaltista (täällä erityisesti alalajista collybita- kts yllä collybitan alajien väriset keskimääräiset erot) seuraavasti. Iberiantiltaltin yläpuoli on syvemmän vihreä. Alapuoli on vaaleampi ja rinta keltainen ja muu alapuoli lähes valkea. Pyrstön alapeitinhöyhenet ovat keltaiset. Silmäkulmanjuova on pitkä, leveä ja selvä. Ohjaksen yläpuolella väritys on usein keltainen. Puolisilmärengas on kapeampi ja tiltalttia epäselvempi. Pyrstö on pitkä. Käsisulkien projektio on pidempi (n 70% vs 60%). Jalat ovat pidemmät ja hieman vaaleammat. Pitkä ja hento nokka, jossa nokan kulma eroaa hieman (culmen pinched) ja saa nokan näyttämään pidemmältä (tämä erotttuu kuvissa ja maastossa).

phyibe_call_spain_04_16_8_1_of_1.jpg

Kuva 2b. Photo 2b. Iberian Chiffchaff Phylloscopus ibericus Navarra Spain April 2016 same as above

phyibe_spain_04_16_3_1_of_1.jpg

Kuva 3. Photo 3 Iberian Chiffchaff Phylloscopus ibericus Navarra Spain April 2016. Note long tail,typical for Iberian.

Here is interesting recording from our trip. The song was more like Iberian Chiffchaff:

Iberiantiltaltti Phylloscopus ibericus Iberian Chiffchaff mixed singer Navarra Spain MP3 

Tätä yksilöä ei nähty ja sen laulu poikkesi tyypillisestä iberiantiltaltista. This individual was not seen and song was different from typical Iberian. At first, I thought this indivual was mixed singer.

Alla. Below: Sonogram of song of  Iberian Chiffchaff -like bird, link to to recording og this bird above. Yllä olevan nauhoitteen sonogrammi.

Sono_Phyibe_mixed_Navarra_04_16.jpg

Vertailuksi iberiantiltaltin laulua Tarifasta maaliskuu 2013 Iberian Chiffchaff for comparison Tarifa Spain March 2013 MP3

Sono_Phyibe_Tarifa_03_13.jpg

Yllä Above Sonogram of normal song of Iberian Chiffchaff, Tarifa, Spain, March 2013

Pohdintaa: Navarran linnun laulu rakenteellisesti muistuttaa paljon normaalia Iberiantiltalttia. Säkeen kesto on lyhyt eli alle kolme sekuntia (tiltaltilla pidempi). Perinteinen ns advertising song (laulu, jota käytetään puolison houkuttelemiseen) on kolmiosainen ja se kuvataan: " djup djup djup wheep wheep chittichittichittichitta". Olennainen rakenteellinen ja iberiantiltalttiin sopiva osio on keskiosan nousevat osat ns upward slope-kuviot. Navarran linnulla niitä on-mikä viittaa olennaisesti iberiantiltalttiin. Niiden lomassa on kaksi matalampaa nuottia, jotka poikkeavat perinteisestä iberiantiltaltista.

Perinteinen ns mixed singerin laulu on normaalia pidempi tai sitten siinä on enemmän kuin kolme laulun osaa (song motifs).

See text by Collinson and Melling:

https://britishbirds.co.uk/wp-content/uploads/article_files/V101/V101_N04/V101_N4_2_16.pdf

Ns mixed singer voi olla hybridi, mutta ei välttämättä. Ranskan ja Espanjan rajalla on arvioitu, että 24% pareista on sekapareja eli koiras on iberiantiltaltti ja naaras tiltaltti. Jotkut sekalaulajat ovat olleet täysin puhtaita iberiantiltaltteja. Erityisesti näitä toisen lajin laulun elementtejä voi tulla lauluun mukaan alueella, missä molemmat lajit kohtaavat.

Navarrassa äänitetty lienee voi olla hyvin täysin puhdas iberiantiltaltti, sillä se lauloi normaalia, ns advertising song-laulua pitkään. Sen rakenne ja keskiosan Wheep-äänet ovat tyypillisiä iberiantiltaltille. Lisäksi laulu on lyhyt eli alle kolme sekuntia. Suomessa esiintyessä, tällainen lintu olisi kuvattava hyvin ja varmasti myös pyydettävä DNA-näytettä varten.

This Navarra bird has typical advertising song with three phases. Wheep calls in the middle of song are mostly typical for Iberian. Also th lenght of song is less than three seconds. Between wheep calls we can hear some exceptional notes, which are like chaff notes. This may be normal in contact zone. In Finland, this kind of singer, shoulb be trapped for DNA analysis.

Litterature Kirjallisuus:

Collinson J M, Melling T: ID of vagrant Iberian Chiffchaffs-pointers, pitfalls and problem birds. BB 101, April 2008, pp 174-188.

Duivendijk N: Advanced Bird ID Guide. The Western palearctic. New Holland, 2011

--