Tamronin uusi zoom 150-600 mm VC DI USD

2.12.2014

Harmi, kun talviaika ja valon määrä testata linssiä parhaimmillaan on rajallinen. Toisaalta, nyt testataan kuvia isoilla ISO-luvulla kameran ja linssiin suhteen. Uusi objektiivi saapui viime viikolla ja se on paljon hyviä arvosteluja saanut linssi kuitenkin kohtuullisella hinnalla. Jos miettii kiikarioptikkaa, niin hinta on yleensä suorassa suhteessa laatuun. Tässä hintaa pudottavat kuulemma valmistusmaa ja lisäksi materiaali. Zoomin paino on itse asiassa yllättävän kevyt minun käteeni eli alle 2 kg. Objektiivin halkaisija on 95 mm ja toki kokonaisuudessaa valovoima asettuu tasolle f5-6.3.

Objektiivi on suunniteltu täyden koon kennolle ja siksi viikonloppuna mukaan valikoitui Canon 6D, jossa on varaa rullata ISO-arvoa ainakin 6400 saakka ja ehkä jotain selvää saa.

Ensimmäiset kuvat otin ruovikosta ja kohteena ajoittain näkyvä viiksitimaliparvi (Panurus biarmicus). Linnut olivat todella hankalia saada kuvaan, koska ne tykkäsivät rapistella matalalla ruovikon sisällä ja edessä oli paikoin tiheää poikittaista ruovikkoa.

Tamronin tarkennusta pidetään nopeana ja se todella on sitä. Verrattuna 120-300 mm F2.8 Sigmaan, objektiivi tarkentuu nopeasti kohteeseen ja pelitti yllättävän hyvin hämärässä (ISO 6400). Koska suljinajat olivat korkeintaan 1/250 tai hitaampia, ei liikkuvasta linnusta juuri mitään saa.

 panbia_porvoo_301114_3b_1_of_1.jpg

Viiksitimali Panurus biarmicus fl koiras Porvoo Finland f6.3 ISO 6400

Tämä lintu tuli muutamaksi sekunniksi korren päähän ja tarkennus onnistui nopeasti. Tilanne on todella käsivaralta otettu. Olosuhteet huomioiden tarkennus oli hyvä. aukkona oli suurin eli f6.3, mikä ei tällä linssillä anna edes parasta jälkeä (f8-11 olisi paras). Rakeisuutta olen hieman pehmentänyt Lightroomilla. Kuvanvakaajan on sanottu antavan jopa neljä aukkoa pelivaraa.

 

Aamulla oli tilaisuus kuvata harmaalokkeja, edelleen samalla ISO-asetuksella. Huolimatta arvoista kokonaisuus on varsin hyvä dokumenttikuvaksi.

lararg_tuusul_1_of_1.jpg

Harmaalokki Larus argentatus 1kv Tuusula Finland aamuhämärässä f6.3, ISO 6400

hylje_1_porvoo_1_of_1.jpg

Hylje Porvoo Finland f6.3, ISO 6400

On hienoa odottaa niitä aurinkoisia ensimmäisiä kevätpäiviä, jolloin pääsee kuvaamaan lintuja ja ottaa käyttöön paras terävyysalue ja kameralla pienempi ISO-arvo.

Alkuvaikutelma yhden päivän kokemuksesta on positiviinen:

-nopea tarkennus hämärässä ja aika hyvä ruovikossa

-kevyt pitää kädessä pidemmänkin aikaa

-kuvanvakaaja

-noilla talviasetuksilla siis yllättävän ok dokukuvia

Ja miikkoja:

-vähän muovinen olo, mm hoodi ym.

-kalliimmat linssit antavat enemmän pelivaraa f4 tasolle, missä siis eroa on

 

Alkuvaikutelma on hyvä.