Mahdollinen aroharmaalokki-risteymä Espoo 14.12.2014

Kuvasin tänään vanhoja harmaalokkeja kaatopaikalla. Paikan päällä kuvia selatessani kiinnitin huomiota kuvissa vanhaan lokkiin, joka huutaa ns albatrossi-asennossa. Tämähän on tyypillisintä aroharmaalokille ja etelänharmaalokille. Aroharmaalokin ääntä en kuullut. Lintu oli kadonnut, kun huomasin kuvista kyseisen linnun.

larcac_hybrid_141214_espoo_ammassuo_ad_5_1_of_1.jpg

Kuva 1.  Vanha lintu, joka huutaa long callia tyypillisessä albatrossiasennossa pää 90 asteen kulmassa ylöspäin ja siivet taakse vietynä. Tämä asento viittaa aroharmaa- tai etelänharmalokkiin.

larcac_hybrid_141214_espoo_ammassuo_ad_1_1_of_1.jpg

Kuva 2. Siivissä P10 on valkea kärjestä, mutta subterminaalinen musta on yhtä leveä kuin valkea kärki ja vaalea alue (tongue) ei ole puhtaan valkea ( ei paras cakelle). P9-7 aroharmaalokille sopivat tonguet. P 10 tongue on hieman vaaleampi kuin etuselkä. Harmaalokin alalajilla argentatus kuvio on täysin mahdollinen. Aroharmaalokkiin sopii P 10 tonguen vaaleampi sävy.

larcac_hybrid_141214_espoo_ammassuo_ad_4_1_of_1.jpg

Kuva 3. P5 ei ole ehjää mustaa subterminaalijuovaa molemmissa höydyissä ja on vain heikohko aihio sisähöydyssä. Tämä ei paras kuvio cakelle, joskin puhtaillakin mahdollinen.

larcac_hybrid_141214_espoo_ammassuo_ad_9_head_and_bill_1_of_1.jpg

Kuva 4. Nokka on kohtalaisen tukeva ja aika kirkkaan keltainen. Iriksessä ei ole selkeää mustaa täplitystä, joskin iris on hieman tummemman oloinen kuin lähellä olevilla harmaalokeilla. Silmärengas ei ole kirkkaan punainen. Mutta on enemmän punainen kuin oranssi. Niskassa on heikkoa viirutusta, mutta silmän ympärillä hieman myös (ei paras siis aroharmaalokille). Kaulan tumma lienee likaa.

Miksi lintu ei ole harmaalokki ääripäästä? Toki voi olla... mutta linnulla on P9-7 selkeät sormikkaat (tongue), P 10 myös sisähöydyssä vaaleampi kiila. Lisäksi pään kuviointi on hienohkoa viirutusta. Long call-asento on vieras harmaalokille, jolla pää pysyy 45 asteessa ja siivet usein kiinni. Lintu ei ajanut muita lokkeja takaa tai ollut uhattuna ensimmäisen kuvan tilanteessa.

Ääriaroharmaalokeilla voi puuttua musta kokonaan P5 ja iriksen ei tarvitse olla tumma. Yksilö ei edusta kuitenkaan parasta cacea.

Gibbinsin artikkelissa BB Dec 2011 Vol 104 p 702-742 olevassa hybridejä seulovassa score-luokituksessa saa 14 pistettä, joka on puhtaan aroharmaalokin ulkopuolella. Nokka muuten menee mittojen perusteella välimaastoon aroharmaalokin ja harmaalokin suhteen.

Gibbinsin pisteet menevät ad linnuilla: aroharmaalokki 4-12 p, hybridi 9-20 p ja harmaalokki 12-20 p.

Kirjallisuus:

Gibbins C, Neubauer G ja Small B: ID of Caspian Gull. Part 2: phenotypic variability and the field characteristics of hybrids. BB 104, Dec 2011, 702-742