Tarifa Spain 16.-18.9.2011

 

Espanja Tarifa 16.-18.9.2011

Forsmanin petolintukurssilla ja petolintustaijia Gibraltarilla

 

Tämä lyhyehkö matka lähti liikkeelle kurssille osallistumisesta. Koska omat lomat ovat  loppuneet tältä vuodelta, oli vain tehtävä pidennetty viikonloppumatka.Meneehän se näinkin ja kokonaisuuteen olin varsin tyytyväinen.

Perjantaina päivä meni pitkälle matkantekoon Karrin kanssa, joka aikoi jäädä hieman pidemmäksi aikaa.

Käydessämme Malagan laitamilla ostamassa evästä huomasimme markettien takana kaksi ishkoa ruderaattia. Ostoskeskusten päällä kierteli pieni parvi aleksanterinkaijoja (Psittacula krameri), lisäksi näimme 10-15 samettipääkerttua, heinäkerttuja, ruostepääskyjä, töyhtökiuruja sekä keltahemppoja. Peruskauraa, mutta aika meni näitä lajeja ihmetellessä a nopeasti. Lisäksi teimme lintumiesmäisemmän pysähdyksen ennen Tarifaa sopivalla levikkeellä vuoristomaisemassa ja huomasimme, että tien yli alkoi lennellä kääpiökotkia (Aquila pennata). Kokonaisuudessaan staijailimme n 1.5 h ja näimme n 40 pikkukotkaa, paikallisen käärmekotkan sekä pikkulintuosastolla mm parven harmaasirkkuja, vaaleakiitäjän, mustapäätaskuja sekä paljon samettipääkerttuja, muutamia töyhtökiuruja, keltahempon, mustakottaraisia ym.

Launtaina menimme aamulla petolintukurssille Tarifan linnakkeen tuntumaan. Aamusta saakka Tarifan yllä oli petolintutolppia, pääosin kääpiö- ja käärmekotkia. Edelllinen päivä oli ollut kuulemma hyvä käärmekotkapäivä. Matkasimme aamupäivän jälkeen bussilla staijikukkuloille, jonka päällä seilaili läjä pikkukotkia, haarahaukkoja sekä muutamia käärmekotkia. Näimme myös muutaman nuoren niittysuohaukan ja hanhikorppikotkan. Pikkukotkia meni noin 1000 yks.

hiepentarif170911_09.jpg

 

 1kv pikkukotka (tumma muoto) Tarifassa. Lintu on täysin tuoreessa puvussa. Merkittävä osa muuttavista pikkukotkista näytti olevan nuoria ko päivänä

 hiepentarif170911_06.jpg

 1kv pikkukotka (vaalea muoto)

Illalla luento jatkui, siellä käytiin lävitse petolintujen sulkasato ja kuvaesimerkein alueen ajankohtaiset lajien eri ikäryhmät. Jatkoimme vielä iltaretkelle omalla autolla. Pysähdys oli mukava, vielä meni kolme nuorta pyggeä, katselimme ja äänitimme pikkulintuja: mustapäätaskuja, samettipääkerttuja, silkkikerttunen ym.

Su aamu oli Tarifassa pilvinen. Oman majapaikan katolla ääntelivät mustakottaraiset (Sturnus unicolor) ja lisäksi vaaleakiitäjät pitivät ääntä.

Linkki mustakottaraisäänitteeseen:

Mustakottarainen Sturnus unicolor Spotless Starling calls Tarifa Spain 17.9.2011 Rec by J.Pirhonen/Sennheiser

 

 Omassa lähirannassa lyhyt stoppi tuotti baleaarienliitäjän (Puffinus mauretanicus) ja keltanokkaliitäjän (Calonectris diomedean) sekä kaksi välimerenlokkia (Larus audoinii). Lisäksi muutti pari kahlaajaparvea, riuttatiiroja. Heinäkerttuja kuului rannalla ja aina siellä täällä. Lisäksi näimme muutamia suulia ulapalla.

Päivän staiji oli eri kukkuloilla kuin lauantaina, kauempana Algecirasissa. Gypsejä meni pieninä parvina, mutta määrien laskeminen on hankalaa, koska linnut seilaavat melko lailla. Lisäksi meni suoraan päältä korkealla käärmekotka-ja pikkukotkaparvia. Lisäksi muutti ruostepääskyparvia sekä mehiläissyöjiä.

Päiväsummia lähipäiviltä, jotka siis paikallisesti on laskettu näet täältä:

 

Iltapäivällä lähdin ajamaan kohti Malagaa. Kokonaisuudessaan alueella on hienot paikat katsoa muuttoa. Ensi vuonna tulen uudelleen ehdottomasti ja vähintään viikoksi. Maksullista tietä pitkin ajaa paikalle kentältä Malagasta noin parissa tunnissa.