Kuumat pallit ja maurus 11.7.2011

Aamu oli jälleen todella kuuma ja Toikansuon aamuvisiitillä oli taas rarinen fiilis.. ilman rareja. Iloinen yllätys oli pienen Calidris-parven löytyminen lietteeltä: neljä juhlapukuista kuovisirriä ja yksi suosirri!

Lämpöaallon odotetusti tuoma piippariviesti tulikin iltapäivällä: mustapäätasku Mustolassa. Matin löytämä lintu olikin pojilla mukavasti putkessa ja se istui makoisasti viljapellon korsilla

saxmaulap11071102.jpg

 Selkeästi sulkiva koiras ssp maurus Lappeenrannan Heimosillassa. Kuluneisuus vaikeuttaa alalajin määritystä. Sivuprofiilissa lienee selvin tuntomerkki valkean kaulurin nouseminen ylös kophien taakse ylös. Oranssia läntisimmillä linnuilla (ssp rubicola/hibernans) olisi keskimäärin enemmän.

saxmaulap11071103.jpg

Yläperä on valkea ja viiruton, joskin tässäkin voi olla hankalaa vaihtelua. Mm Unkarissa Hortobagylla katselin joillakin koirailla olevan hyvin vähäviiruisen ja valkean yläperän.

saxmaulap11071104b.jpg

 

Kälyisessä lentokuvassa nähdään ssp maurukselle sopiva siiven alapeitinhöyhenten musta väritys (harmaa läntisellä).

Iästä: kovin kuluneet siipisulat antavat aihetta heittää pikaisesti linnun iäksi 2kv. Svenssonissa on varolauseke hyvin kuluneista ad-linnuista eli iän määrittäminen kesällä voi olla hankalaa. Pyrstössä oleva isoin sulka lienee iältään vanhaa sukupolvea: kärki saattaa olla kulunut..mutta näyttää aika pyöreältä (pyöreä kärki viittaa ad, terävä 1-2kv). Näkyvä uloin valkea iph ei ole "vaalea kanava"-kuvioinen ja useammassa sis iphissä on valkeaa (mauruksella nuorilla keskim. vähän valkeita sis iphejä, joskin postjuvenaalisesti pääasiassa vaihtavat niin, että useampia valkeita sis iphejä saattaa olla). Kurkussa voisi olla vielä vaaleita kärkiä jäljellä, joita ei kuitenkaan kuvissa nähtävillä. En ole varma iästä em perusteella ja pelkkä optiikalla näkyvä kuluneisuus ei  riitä iän määrittämiseen tähän aikaan ellei sulkien ikää voi tarkastella yksityiskohtaisesti (kädessä, käsikuvatasoiset kuvat).