Lintujen laulun kuvailemisen vaikeus : kirjoita kuvaus pikkukultarinnan laulusta..

hipcalima220613b_edited-1.jpg

Pikkukultarinta Booted Warbler kesäkuu June 2013 Imatra Finland laulava koiras singing male yksi kolmesta pellon laulavasta koiraasta.

Jouduin taannoin kuvailemaan pikkukultarinnan laulua aluerariteettikomitealle. Niinkin selkeä laulaja-ja omalaatuinen-kuin caligatan laulu onkin, niin eipä ole helppo kuvata sanallisesti. Tämähän on helppo todeta, jos katsoo esimerkiksi kuvauksia uusista lintuoppaista. En tiedä, tuleeko kuvauksesta yleensä viisaaksi? Sen vuoksi mm Constantine M: Sound Approach to Birding kannustaa opettelemaan ääniä sonogrammin avulla.

Ohessa mieleeni kaavakkeeseen tulleita ajatuksia pikkukultarinnan laulusta. Lähinnähän sen sekoittaa kaukaa laulavaan lintumassaan, josta mm ruokokerttusen ja lehtokertun yhtäaikaiset laulut  muodostavat sellaisen pikkukultarintaa matkivan vaikutelman. Myös pensastasku saattaa olla yksi soppaan osallistujista. Tuleeko muita mieleen kesäyön aamutunteina? Onnistuinko tehtävässä ääniharrastajana..tai pääsenkö äänikuvauksessa edes lähelle? ARK koki kuvauksen erinomaisena ja antoi siitä erityiskiitoksen.

Kuinka lintuoppaiden ääniosiot tehdään nykyään? Otetaanko mukaan ääniharrastajia? Mainittakoon, että mm alan harvoissa lokkioppaissa äänet ovat erittäin huonosti edes kuvattuja. Pitäisikö äänikuvauksille antaa hiukka enemmän tilaa?

Kuuntele aluksi pikkukultarinnan laulu, äänite vuodelta 2010 Lappeenrannasta:

https://soundcloud.com/pirhoj/pikkukultarinta-iduna-caligata

Katkelmia ARK-kaavakkeesta:

Pahin ongelma erottaa caligata muista laulajista on ainoastaan etäisyys. Kaukaa joskus yhtäaikaa laulavat lehtokerttu ja ruokokerttunen tekevät caligatamaisen fiiliksen. Suomessa mun mielestä nämä kaksi lajia ovat kaukaa sekoitettavissa ja myös toki poikkeavat laulajat, kts lopussa oleva nauhoite.
Lehtokertusta ( ja muista laulajista) pikkultarinta eroaa maastossa  kaukaakin laulaessaan:
-lehtokertun säe on melodisempi ja äänen korkeudeltaan vaihtelevampi kuin caligatalla. Magnus Robb on osuvasti verrannut, että laulussa on jotain mustarastasmaista. Se on puhtaan soliseva ja melodia kulkee selvänä ja kirkkaana säkeen loppuun. Siinä ei ole sellaista hälyäänien sekoitusta, kuten caligatalla. Laulu on selkeä ja ei sisällä koristeääniä tms. 
-pikkukultarinta erottui lekestä, koska sillä oli säännönmukainen ja toistuva caligatan sävy: omaperäinen säe, jossa on erikoinen sekoittunut melodia, laulussa ei kuitenkaan itse melodia nouse erityisesti esille, koska laulun sävy on värittynyt erilaisilla rullaavilla äänillä (tulee niistä ns harmonic layereista). Itse vertaan usein laulua sähkökitaran revittelyksi, jossa on hieman rullaava sävy..tuo rullaus muuten näkyy sonogrammeissa nuottien alaosassa (fundamental layer). Laulu ei myöskään nouse ja laske, kuten lehtokertulla. Laulussa on sellainen metallinen kireys, jollaista en ole koskaan kuullut lekellä tai muullakaan suomalaisella laulajalla.
Minusta laulua ei voi sekoittaa mihinkään, on se niin omaperäinen.
  
Ja entäs erottaminen ramasta: ramalla on aina jankkaavampi laulu, joka tulee siitä, että nuotit toistetaan useamman kerran säkeessä, siksi se ehkä muistuttaa enemmän rytikerttusta..tai paremminkin jankkaus tuo sen ensimmäisenä mieleen.
Usein kaukaa tullut ääniharha (lehtokerttu, ruokerttunen etc) on aina paljastunut sitkeällä kuuntelemisella, koska leken melodinen ja pulppuava laulu ainakin ajoittain "ampuu yli" muista linnuista. Se usein kaukaakin erottuu ajoittain puhtaana ja melodisena säkeenä. 
Ohessa äänite vielä Joutsenosta poikkeavasta, ehkä pikkulkultarintaa muistuttavasta laulajasta, se on maastossa tarkistamani lehtokerttu. Vaikka se hieman muistuttaa caligataa, siitä puuttuu se rullaava sähkökitaramainen revittely. Sen omalaatuisen sävyn vuoksi poikkeavatkin laulajat usein on helppo erottaa caligatasta.
Äänite siis 7.7.2012. Huomaa sen sähkökitaramaisen rullauksen puuttuminen ja tässä kuuluu silti selkeämpi säe kuin caligatalla.
Kannattaa lueskella pikkukultarinnan laulun kuvauksia lintuoppaista. Jos koet oivaltavan väläyksen ja opit laulun kuvauksesta..
onneksi olkoon, kirjoittaja on onnistunut poikkeuksellisen hyvin tehtävässään. Jos haluat skipata koko kuvauksen ylitse huonon
kuvauksen vuoksi: astu sonogrammien maailmaan.
English:It is hard to describe well song of many birds. If you read even many modern bird books..you will be frustrated. It is
good advice to learn songs using sonograms . I had lot of difficulties to describe the song of Booted Warbler. I think, Booted is
easy to separate still from distant Garden Warbler, typical in Finland. Booted have electrical song with rolling feeling, like playing
electric quitar. Garden is more melodical, even in exeptional cases (example above).