Some notes of Asian Muscicapa Flycatchers Aasialaisista sieppolajeista

Keväällä ja kesällä 2015 minulla oli mahdollisuus nähdä muuttavana useita sieppolajeja Kiinassa ja Mongoliassa. Ohessa kuvia kolmesta Muscicapa-lajista ja hieman niiden puvuistä:

Ruskosieppo Muscicapa dauurica Asian Brown Flycatcher

Siperiansieppo Muscicapa sibirica Dark-sided Flycatcher

Viiruharmaasieppo Muscicapa griseisticta Grey-streaked Flycatcher

Aluksi tavallinen harmaasieppo Muscicapa striata Spotted Flycatcher vertailuksi. Harmaasieppo esiintyy laajasti ja löytyi myös Itä-Mongoliasta kesäkuun alusta. Klassisen harmaasiepon erottaa selkeän viiruisesta päästä kaikista kolmesta harvinaisemmasta aasialaisesta lajista. Mongoliassa olevat harmaasiepot ovat alalajia neumanni. Spotted Flycatcher in Mongolia June 2015 belongs to ssp neumanni. This ssp is paler than striata. Note very streaked crown which is good difference from Asian relatives.

Musstr_Mo_06_15_1_of_1.jpg

Harmaasieppo Muscicapa striata Spotted Flycatcher Eastern Mongolia June 2015

SELKÄPUOLI-UPPERSIDES OF ASIAN MUSCICAPA SPECIES

Musdau_Mo_06_15__1_of_1.jpg

1. Ruskosieppo Muscicapa dauurica Asian Brown Flycatcher Eastern Mongolia June 2015. Näistä kolmesta lajista lyhyin käsisulkien projektio eli noin 80-90-100% tertiaalien pituudesta (vaihtelee kirjallisuuden mukaan). Siivet tasavärisemmät ja heikommat siipijuovat ja tertiaalien reunusten luoma siipipaneeli. Iso nappisilmä, selkeä valkea silmärengas ja valkea ohjas. Alanokan tyvi laajalti vaalea. Pidempinokkainen kuin sibirica. The shortest primary of these three species, only 80-100% of the lenght of longest tertial. Palin wings and weak wing-bar and also tertial fringes. Large and dark eye, with obvious pale lores and large pale area in lower mandible.

Mussib_Mo_06_15_2_1_of_1.jpg

2. Siperiansieppo Muscicapa sibirica Dark-Sided Flycatcher Eastern Mongolia June 2015. Primary projection is middle between asian Brown and Grey-streaked, about 15-20% longer than tertials. Obvious white fringes in tertials and buffish wing bar in greater coverts. The shortest and thinnest bill, which is obvious. Note, that this individial has very thin streaks and seems here to be have pale flanks! Upperparts dark grey-brown. Less distinct pale lores than in Asian Brown. Käsisiiven projektio on pidempi kuin ruskosiepolla ja lyhyempi kuin viiruharmaasiepolla. Pituus n 15% pidempi kuin tertiaalien pituus. Tummahkon harmaa päältä ja isot peitinhöyhenet muodostavat siipijuovan (vaaleat reunukset) ja samoin tertiaalien vaaleat reunukset muodostavat selvän siipipaneelin. Selkeästi lyhyin ja ohuin nokka kaikista kolmesta lajista. Ohjas ei ole niin vaalea kuin ruskosiepolla ja päässä korostuu silmärengas. Tällä yksilöllä on heikohko rinnan ja kupeiden kuviointi ja näyttää tosi kuviottomalta ja vaalealta.

Musgri_ChnSh_05_15_1_of_1.jpg

3. Viiruharmaasieppo Muscicapa griseisticta Grey-streaked Flycatcher China, Rudong May 2015

The longest primary projection and the tip reaches close the tip of tail. Flight feathes blackis-brown and thin fringes in greater coverts and tertials. Longer and thicker bill than in Dark-sided. Almost plain crown and indsitinct eyering.

Pisin käsisulkien projektio, joka ulottuu lähelle pyrstön kärkeä. Siipisulat mustahkot ja isojen peitinhöyhenten ja tertiaalien reunukset kapealti vaaleat. Nokka pidempi ja paksumpi kuin siperiansiepolla. Huomaa ero vasemman ja oikean puolen tertiaalien välillä.

ALAPUOLI-UNDERPARTS:

musdau__mon_06_15_2.jpg

1. Ruskosieppo Muscicapa dauurica Asian Brown Flycatcher same ind. as above. Ensimmäinen käsisulka pilkottaa ja on pidempi kuin käsisulkien peitinhöyhenet- seikka mikä erottaa sen siperiansieposta (jää 3-6 mm alle). Erittäin leveätyvinen ja alanokastaa laajalti vaalea nokka, nokan reunat suorat tai kuperat (siperiansiepolla koverat). Rinta melko yhtenäisen harmaa, mutta vaihtelee ja joillakin voi olla yhtä laikukas kuin tasavärisimmillä siperiansiepoilla! Tällaisia lintuja näimme toukokuussa Kiinassa eli älä määritä vain yhdestä tuntomerkistä. P1 is longer than primary coverts, which separates this from Dark-sided (shorter 3-6 mm). Plain breast without obvious markings, but some individuals may be as patterned as some pale Dark-sided. Very wide bill and obviusly pale lower mandible. Also typical head pattern as above.

Omaan silmään pistää leveä nokka ja sen vaalea tyvi, kuvioton rinta, valkeahko ohjas ja selvä silmärengas.

Mussib_Mo_06_15_1_of_1.jpg

2. Siperiansieppo Muscicapa sibirica Dark-sided Flycatcher same ind. as above. Erittäin käyttökelpoinen tuntomerkki on alaperän kuvointi, joka erottaa sen muista lajeista. Alapuoli on tummempi kuin kahdella muulla lajilla, mutta vaihtelee. Myös leukajuova erottuu usein hyvin, mutta tällä yksilöllä ei. Lisäksi lajilla esiintyy usein puolikauluri. Nokka on lyhyin kaikista kolmesta aasialaisesta lajista. Spotted undertail-coverts is good character, but may occasionally lack. This species has dark underparts , but varies. Usually dark shade in breast and flanks. Note short and dark bill. Malar stripe is often obvious, but not in this individual.

Omaan silmään pistää erityisesti pieni nokka, kompakti koko sekä kuvioidut pyrstön alapeitinhöyhenet.

Musgri_ChnSh_05_15_4_1_of_1.jpg

3. Viiruharmaasieppo Muscicapa griseisticta Grey-streaked Flycatcher same ind. as above. Valkeassa vatsassa ja rinnassa on selviä viiruja. Pyrstön alapeitinhöyhenet ovat kuviottomat. Selkeä leukajuova leviää alaosastaan ja esiviiksijuova on selvä ja kääntyy kohti korvan peitinhöyheniä. Huomaa pitkä käsisulkien projektio. Obvious and annrow streaks typical and also differs from Spotted. Long wings and long primary projection typical. Narrow eye-ring and obvious submoustachial stripe turns upwards.

Omaan silmään pistää rinnan selkeä ja tarkkarajainen viirutus ja kuvioton alaperä sekä pitkät siivet. Nokka on jykevämpi kuin sibiricalla.

Litterature:

Brazil M: Birds of East Asia. Helm Field Guides, 2009.

GALLERY

Musgri_rudong_05_15_2_1_of_1.jpg

Viiruharmaasieppo Muscicapa griseisticta Grey-streaked Flycatcher Rudong China May 2015

Musdau_Shanghai_Rudong_May_15_patterned_1_of_1.jpg

Ruskosieppo Muscicapa dauurica Asian Brown Flycatcher Rudong China May 2015. Note some patterning in breast area.

mussib_mon_06_15_4.jpg

Siperiansieppo Muscicapa sibirica Dark-sided Flycatcher Eastern Mongolia June 2015