Yukon, Kanada 24.8.-7.9.2011

Kaksiviikkoinen linturetki Teslin Laken lintuasemalle Yukoniin. Allekirjoittanut toimii aseman havainnoijana.

Birding trip to Yukon Canada, Teslin Lake BO. Special thanks to friendly and nice staff and volunteers.. and especially to Jukka. Thanks to BO allowed me to visiting there.

Lintuaseman oma blogi. The blog of BO:s:

http://yukonbirdobservatories.blogspot.com/

RAKENTUMASSA!

24.8.2011 Saapuminen Whitehorseen oli yllättävän miellyttävä iltakokemus. Saksalaisen koneen laskeutuessa kaupungin ympärillä avautui kaunis erämaaluonto. JJ oli vastassa kentällä ja tavoitteena oli ajaa illalla hänen mökilleen Teslin Lakella sijaitsevaa lintuasemaa. Yllättäen blokkasin ruokakaupan katolta tummaselkäisen lokin... joka on alueella aina harvinaisuus. Lintu osoittautui Yukonin toiseksi havainnoksi selkälokista (graellsii/heuglini). Linnusta on kuvia JJ:n blokissa (etusivu).

Whitehorsen jätärillä näimme satoja amerikanhaapanoita, kymmeniä pikkulapa- ja amerikantukkasotkia sekä amerikantaveja. Lisäksi ilahduttava oli pieni pilkkasiipiparvi sekä kaksi Melanitta deglandiita. Jätäri vaikutti erinomaiselta lintupaikalta. Matkaa varsinaisesta kohteestamme on paikalle 180 km eli ei siis tule olemaan jokapäiväinen kohteemme.

25.8. oli hiljainen rengastuspäivä. Vain 44 rengastusta, mutta lajilista oli mukava. Käsikuvia kertyi mm viirukerttulista. Lisäksi järvellä ui vanha ja subad tundrakuikka! Lisäksi järvellä pyöri useita amerikanjääkuikkia sekä rannalla oli kuvattavissa amerikanharmaalokkeja ja neljä nuorta amerikanrantasipiä. Amerikanvihervarpusia muutti kohtalaisen mukavasti eli n 650 m aamupäivän aikana.

Illalla kävimme muutamassa paikallisessa lintupaikassa, mutta ehkä mukavimpana haviksena fl palsasirri kaukana joen lietteellä sekä pari erakkovikloa.

 

wavi_1cy_watson_250811_copy.jpg

 

Lavertajavireo, Warbling Vireo,  Vireo gilvus, 1kv kädessä.

 

amro2508111cy.jpg

 

 Punarintarastas (Turdus migratorius) 1kv kädessä. Ikä mm pyrstösulkien muodosta.

gavimmadyuk250811.jpg

 

Amerikanjääkuikka Gavia immer Teslin-järvellä.

26.8.Aurinkoisena ja toiveikkaana alkanut aamu loppui sateeseen puolilta päivin. Rengastuksia noin 60 kpl ja ehkä mukavimpana Empidonax flaviventris 1kv lintu. Esiaikuista tundrakuikkaa pääsi kuvaamaan jo kohtalaisesti. Aamulla löysin kivikosta pienen sirrin, joka paljastui asemalle uudelle sirrilajiksi: tundrasirriksi (Calidris mauri). Ohessa kuva 1kv linnusta:

calmauyuk260811.jpg

 

 Nuori tundrasirri oli ensimmäinen havainto lajista lintuasemalla.

denstryuk260811_1cy.jpg

 

 Nuori viirukerttuli Dendroica striata kädessä. Ikä mm pyrstösulista.

27.8. oli hiljainen muuttopäivä. Staijaamalla hyvin vähän liikettä, muutama suohaukka muutolla. Verkoista lintuasemalla 43spiarb_1_cy_270811canyuk.jpg rengastusta. Verkkolinnuista mukavimmat olivat pensassieppari ja amerikansirkkuli.

 

 Nuori amerikansirkkuli kädessä (American Tree Sparrow, Spizella arborea). Laji oli itselleni maailmanpinna! Ikä mm pyrstösulista.

landscteslin_bo.jpg

 

Maisemakuva Teslin-järven lintuasemalta.

28.8.2011 Hiljainen rengastuspäivä edelleen. Kävimme Whitehorsessa ja matkalla poikkesimme "rariselle" Marsh Lakelle, josta on kuulemma irrotettu paikallisesti kovia lajeja. Nyt rantapuissa oli ei-rari  isolepinkäinen, joka olikin suomalaiselta kannalta mielenkiintoinen tuttavuus. Näitä alalajin borealis-lintuja on taksonomisesti yhdistetty sibiricuksiin.  Whitehorsen jätärillä oli paljon vesilintuja, n 300 pikkutelkkää, pikkulapasotkia, amerikanhaapanoita, kuparivartteja, lapasorsia, amerikantukkasotkia ym. Rantakivikossa oli kolme kahlaajaa (ja kolme eri lajia): kanadansirri, amerikansirri ja bairdinsirri. Selkälokki majaili edelleen Whitehorsen keskustassa.

29.8. 2011 oli mainio muuttopäivä. Tundrahanhia muutti 5789 yksilöä ja hanhia (mukana siis kanadanhanhiryhmät) n 8000 yksilöä. Kyseessä oli ilmeisesti lajin Yukonin muuttoennätys! Samassa imussa meni myös petoja. Preeriahiirihaukkoja (Buteo swainsoni) näimme paikallisesti muhkeat 21 m ja lisäksi muutti amerikanhiirihaukkoja (33) ja sinisuohaukkoja (34), amerikantuulihaukkoja (10). Lisäksi meni ensimmäinen parvi hietakurkia (Grus canadensis). Muita mukavia olivat 2 Chordeiles minoria sekä muuttava amerikantaivaanvuohi (Gallinago delicata).

grusanyuk290811.jpg

 

 Hietakurkia (Grus canadensis) muutolla.

lisp_yuk290711.jpg

 

Verkosta poimittiin mm tämä rämesirkkuli. Lisäksi saimme mm nuoren ampuhaukan ja vyökalastajan (1 kv koiras).

30.8. oli odotetusti hiljainen päivä staijirintamalla. Verkosta saimme 79 lintua, joka oli hieman paremmin kuin viime päivinä. Kylmä pohjoistuuli puhalsi. Albert Creekin lintuasemalla oli kuulemma mennyt hietakurkia kolme parvea, mutta Teslinissä emme nähneet yhtään parvea. Päivän mukavia verkkolajeja olivat korpi-ja erakkorastas.

catgut1kvyukcan300811.jpg

  1kv erakkorastas kädessä (Hermit Thrush Catharus guttatus). Ikä isoista peitinhöyhenistä ja laji verrattuna korpirastaaseen kontrastoiva, punertava pyrstö, siiven rakenne, silmärenkaan ja kophien väri.

Ja alempana korpirastas (Swainson´s Thrush Catharus ustulatus) +1kv kädessä.

catustcanyuk3008111.jpg

 

31.8. oli näkyvän muuton osalta hiljainen lintuasemalla. Aamulla oli +2 astetta lämmintä. Rengastuksia hieman yli 70 kappaletta  valtalajina tummajunkko (25 yksilöä). Aamun mukava oli rantakivikossa kahlaillut nuori pulmussirri. Lajin harvinaisuus vastaa Suomessa pulmussirrin sisämaahavaintoa alueella. Päivän rengastusharvinaisuus oli ehdottomasti aseman toinen verkkoon tullut liuskerastuli (Townsend Solitaire, Myadestes townsendi).

myatow1cycanyuk310811.jpg

 Pyrstösulkia jostain syystä menettänyt 1kv liuskerastuli Teslin Lake BO:lla. Aiemmin laji on harhautunut aseman verkkoon vain kerran.

1.9. oli rengastuksesta selkeä välipäivä. Kova sade esti rengastuksen Teslinissä. Vierailimme siis n 250 km päässä olevalla Albert Creekin asemalla. Samalla retkeilimme sateen hiljentyessä mm Watson Laken lentokentällä. Näimme staijaamalla mukavat neljä preeriahiirihaukkaa sekä muuttavia sinisuohaukkoja kymmenkunta. Erityisen mukavia olivat heinikosta komppaamamme amerikantaivaanvuohet, joita sai katsoa kiikareilla mukavasti. Maastossa kyllä pitäisi epäilyksen herätä Suomessa, jos tällaisen löytäisi spondesti. Pinnaksi sain Swamp Sparrowin. Tulomatkalla poikkesimme hienolle lammelle, josta sain äänitteen tundrakuikasta!

Ohessa makua siitä, miltä Yukonissa näyttää!

landscape1.jpg

 

Maisemakuva Yukonista lähellä Tesliniä.

 2.9. oli aamun osalta sateeton ja Teslinillä saimme verkot pyyntiin. Mukavia rengastuslajeja olivat mm keijutikka ja rubiinihippiäinen. Rastaita muutti hieman aamustaijilla ja lisäksi mukavia haviksia olivat muuttava merikihu (syksyllä parhaimpina päivinä kuulemma alle 10 kpl/päivä voi mennä) ja rannalle pysähtynyt nuori pulmussirri. Petolintumuuttoa ei juurikaan ollut. Iltapäivällä kävimme Squanga Lakella, jossa oli mm 12 pilkkaniskan parvi, tundra-ja amerikanjääkuikkia sekä mukava parvi levähtäviä pikkulapasotkia ja amerikantukkasotkia.

picpub1cyfem020911canyukteslin1.jpg

 

 1kv naaras keijutikka Picoides pubescens kädessä.

picpub1cyfem020911canyukteslin2.jpg

Samainen lintu siipi levitettynä. P-Amerikan kaikilla tikoilla 1.käs on pitkä verrattuna vanhoihin lintuihin.

3.9. muuton kannalta huono keli, etelätuuli ja sadekuuroja. Rengastuksia noin 30 kpl. Aamulla aseman yllä kiertelevä "pere" ja yksi merikihu. Pari pientä hanhiparvea. Alueella nähtävien kanadanhanhien alkuperä on kuulemma epäselvä, sitä ollaan tutkimassa mm DNA-näyttein. Laitan myöhemmin kuvia näistä.  Mukava paikallinen rengastuslaji oli nuori ampuhaukka, joka istui pitkään oksalla kuvattavan muutenkin kuin kädessä. Tämä oli aseman toinen rengastettu amppari. Lisäksi tuli mm tummajunkkoja, juovapääsirkku sekä kanadantiaisia.

zonleucanyuk1cygambell030911.jpg

 

Nuori juovapääsirkku (White-crowned Sparrow, Zonotrichia leucophrys). Nuorella on vanhaan verrattuna ruskeat juovat päälaen sivuilla. Lisäksi juovapääsirkuista on erilaisia alalajeja, joista tämä lienee gambelii (Gambel´s), jolla siis mm nuorellakin vaalea ohjas ja vaaleanpunertava nokka. Alalajia esiintyy Alaskasta BC:aan.

falcolcanyuk1cy030911.jpg

Nuori ampuhaukka jäi pällistelemään rengastuksen jälkeen hetkeksi puuhun.

4.9. rengastuksia n 50 kpl. Parhaimpina muuttohavaintoina nuori tiiralokki, vanha eskimolokki sekä kaksi merikihua.

anrubtcanyuk040911geophilus.jpg

 Rannalta sain kuvattua amerikankirvisen (Anthus rubescens). Mahdollisia alalajeja ovat ssp geophilus ja ssp rubescens. Lintu on kokonaisuudessaan hyvin buffi maastossa.

5.9. oli rastaiden muuttopäivä. Kokonaissumma yli 800 rastasta ja kaksi lajia:punarintarastas ja amerikankirjorastas. Myös pikkulintumuuttoa, mm keltaperäkerttuleita (ns Myrtlejä). Verkot jouduttiin sulkemaan kovan tuulen vuoksi liian aikaisin ja rengastuksia alle 40 yksilöä. Yksi muuttava merikihu.

ogwa050911.jpg

 

Viherkerttuli (Orange-crowned Warbler Oriothlypis celata) 1kv naaras kädessä

Illalla kävimme Whitehorsessa ja siellä hoidimme yli 30 kpl Mountain Bluebirdejä (Sialia currucoides, vuorisinikka..elis!) ajamalla kohti Alaskan valtatietä jonkin matkaa pohjoiseen.

 

6.9. kovan tuulen vuoksi ei voitu verkottaa lainkaan. Matkasimme mm Marsh Lakelle ja matkalla tuli kuvattua paikalisia amerikanhiirihaukkoja.

butjamharlanitesl060911.jpg

Amerikanhiirihaukka (Buteo jamaicensis harlani) Teslinissä tien varrella.